depot boijmans van beuningen: bijzonder gebouw, complexe uitdagingen
Op dit moment legt BAM Bouw en Techniek in Rotterdam de laatste hand aan Depot Boijmans Van Beuningen. Het eerste museumdepot ter wereld dat het publiek toegang biedt tot een complete museumcollectie. Bezoekers kunnen er straks grasduinen tussen meer dan 150.000 objecten. Ook kan het publiek met eigen ogen zien hoe kunstwerken gerestaureerd worden.
Architectenbureau MVRDV tekende voor het ontwerp van het nieuwe depot. Een spiegelend, komvormig gebouw van 40 meter hoog. Zo’n bijzondere vorm brengt de nodige uitdagingen met zich mee, ook op het gebied van bouwkundige beveiliging. Mede daarom besloot hoofdaannemer BAM om ook aalbers|wico bij het project te betrekken, onder andere voor de entreeportalen.
weerstandsklasse-scheidingen
“Het mag duidelijk zijn dat in zo’n pand complexe uitdagingen zitten ten aanzien van weerstandsklasse-scheidingen”, verklaart contractmanager Jacco Elberse van BAM Bouw en Techniek. “Meestal in combinatie met eisen op het gebied van brandwerendheid, geluidwerendheid en uiteraard alles binnen de esthetische eisen van de architect. Vanaf het begin was het voor ons duidelijk dat wij voor deze weerstandsklasse-scheidingen een betrouwbare partij wilden hebben die de juiste oplossingen uitwerkt binnen de beschikbare certificaten of middels extra benodigde tests of conformiteitsverklaringen.”
bouwkundige uitdagingen
Maar ook het ontwerp van het gebouw zorgde dus voor uitdagingen. “De gevel is dubbel gekromd en voorzien van spiegelende glaspanelen”, legt Elberse uit. “De onderste twee verdiepingen hebben een in het werk gestorte betonnen schaalwand. Het pand heeft acht toegangen waarvan drie met dubbele en vijf met enkele zwaai-zwenkdeuren. De entreeportalen die op diverse posities achter deze deuren zitten, zijn door aalbers|wico geleverd. Deze entreeportalen verlopen in radiaal en sluiten aan op de dubbel gekromde gevel. En uiteraard moeten ze voldoen aan hoge eisen op het gebied van weerstandsklasse en esthetica. De functionaliteit leidde ertoe dat er ook schuifdeuren en roldeuren zijn opgenomen in deze entreeportalen.”
oplossingsgericht en deskundig
Over uitdagingen gesproken: tijdens de bouw werden nog diverse wijzigingen doorgevoerd in het ontwerp. Elberse noemt een wijziging in de entreehal als voorbeeld: “Terwijl deze wijziging in ontwikkeling was bij de architect, naderde het uiterste moment om het tekenwerk van de entreeportalen af te ronden. Dat dreigde meer tijd te vergen dan beschikbaar was. Samen met mijn collega ben ik toen naar Renswoude gereden. Daar hebben we in twee uur tijd de juiste uitgangspunten voor elk entreeportaal met elkaar doorgenomen. Uiteraard is dit niet het traject dat je idealiter voor ogen hebt, maar vaak is de praktijk weerbarstiger. De oplossingsgerichtheid en deskundigheid van Koen van der Aa en zijn collega’s zijn in dit geval essentieel geweest om de entreeportalen goed uit te werken.”
ook onder tijdsdruk
En de samenwerking met aalbers|wico in het algemeen? Ook daarover is Elberse te spreken: “Ze hebben veel parate kennis en deskundigheid. Daarmee zijn ze een welkome gesprekspartner om een gezamenlijke oplossing te bedenken als je een complexe vraag hebt. Ook onder hoge tijdsdruk. Dat helpt enorm om snel stappen te zetten. Bij dit project bleek bijvoorbeeld ook dat een specifieke deur door een andere leverancier, waar die deur in de opdracht zat, uiteindelijk niet te leveren was. Een telefoontje en een paar e-mails met aalbers|wico later hadden we een alternatief. In dergelijke situaties merk je dat het fijn is als je kan bouwen op langdurige samenwerking.”
Foto's BAM, Rob Glastra, Ossib van Duivenbode