metalen buisconstructies voor een opmerkelijke maaimachine
Vanmac levert een breed assortiment aan machines voor groenonderhoud. Verschillende van deze machines worden in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd, waaronder de Trilo R10 kooimaaier. Een opmerkelijke maaimachine (zie het filmpje hieronder!), waarvoor aalbers|wico de metalen buizenframes levert.
veel capaciteit met weinig vermogen
Waar veel bestaande machines tot ‘slechts’ 7,5 meter breed maaien, heeft de Trilo R10 een bereik van meer dan 10 meter. Maar dat is op zich niet het bijzonderste kenmerk, legt Vanmac-directeur Leo van Loen uit: “Het gaat om de relatie tussen capaciteit en vermogen. De maaier is volledig mechanisch aangedreven en vergt daardoor weinig vermogen. Dat maakt hem met name interessant voor bedrijven die willen investeren in lichtere apparatuur, om hun operationele kosten naar beneden te brengen.”
40% brandstofbesparing, makkelijk te transporteren
Om precies te zijn kan het brandstofverbruik met de innovatieve maaier tot 40% worden teruggedrongen. En door het ingenieuze vouwsysteem is hij snel en makkelijk in te klappen tot een compacte, makkelijk te transporteren unit. “Hij valt binnen de transportmaten van 2,5 meter, die zijn toegelaten op de openbare weg”, verklaart Van Loen. “En belangrijker nog: de R10 voldoet ook aan de normen van de Duitse TÜV, die nog veel strengere regels hanteert.”
frameconstructie uit buizen
De frameconstructie van de Trilo R10 is opgetrokken uit buizen. Toen Vanmac op zoek ging naar een leverancier die dit soort frames kon produceren, kwam het bedrijf uit bij aalbers|wico. “Alleen monteren en spuiten doen we zelf; zij doen voor ons het complete constructiewerk”, vertelt Van Loen. “Buigen, walsen, snijden… Ze hebben alle specialismen onder één dak, dat is erg prettig. Sterker nog: als we voor die verschillende bewerkingen met aparte partijen hadden moeten praten, dan was het waarschijnlijk niet eens gelukt. De ontwikkeling van een prototype is al lastig genoeg.
continuproces
De eerste R10 kwam in september 2014 op de markt, ongeveer een jaar na de kennismaking tussen Vanmac en aalbers|wico. Daarna volgde al snel een eerste serie. “Het worden er steeds meer,” aldus Van Loen, die nog wel een slag om de arm houdt. “We zijn nog altijd bezig met de verdere verbetering van de constructie, vandaar. Het is een continuproces, dat hoort bij het ontwikkelen van nieuwe producten.”